Odczuwasz smutek, przygnębienie, spadek nastroju? Być może w Twoim organizmie brakuje ważnych składników mineralnych i witamin. Oto 6 substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego.

Magnez

Jony magnezowe są niezbędne do funkcjonowania komórek wszystkich znanych organizmów. U ludzi już przy nieznacznym ich niedoborze pojawiają się zaburzenia koncentracji i tzw. pseudobezsenność, czyli stan, w którym sen jest powierzchowny i często przerywany. Magnez jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ponieważ bierze udział w przesyłaniu impulsów, w następstwie czego wspiera organizm w zachowaniu stanu równowagi zarówno w sferze fizycznej, jak i psychicznej. Niektórzy specjaliści uważają hipomagnezemię za główny czynnik depresji, zwłaszcza w przypadkach opornych na standardowe leczenie. Zaobserwowano, iż suplementacja magnezem w tych wypadkach jest wysoce skuteczna.

Produkty bogate w magnez: ryby, orzechy, ciemne warzywa liściaste, awokado, soja, banany, ciemna czekolada

Potas

Rola potasu w naszym organizmie jest często niedoceniania. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, a jego niedobór może przyczynić się do szeregu komplikacji zdrowotnych, w tym zaburzeń układu nerwowego. Wśród objawów hipokalemii, czyli zbyt niskiego stężenia potasu we krwi, wymienia się m.in. zmęczenie, problemy z koncentracją oraz poddenerowowanie.  W dalszym stadium może pojawić się także obniżenie nastroju, a nawet zaburzenia depresyjne.

Produkty bogate w potas: warzywa, ryby, owoce, produkty zbożowe, kakao, czekolada

Cynk

Choć ilość cynku w organizmie dorosłego człowieka zazwyczaj nie przekracza dwóch gramów, jego znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego jest niebagatelne. Niedobór cynku może powodować zmienność nastroju, rozdrażnienie i obniżoną koncentrację, a w konsekwencji poważne zaburzenia psychiczne. Wyniki badań opublikowane na łamach Journal of Affective Disorders ujawniają, że niedobory cynku mogą zwiększać ryzyko depresji u kobiet nawet pięciokrotnie.

Produkty bogate w cynk: mięso, jaja, ryby, nasiona dyni i słonecznika, kiełki pszenne, cebula, czosnek

Kwas foliowy

Choć większość osób kojarzy kwas foliowy jako suplement zarezerwowany tylko dla kobiet w ciąży, jego znaczenie dla ludzkiego organizmu jest znacznie większe. Niedobór tego składnika w organizmie przyczynia się do zaburzeń pracy mózgu i obniżenia funkcji poznawczych, co w praktyce skutkuje często pogorszeniem pamięci. Niedobór kwasu foliowego odgrywa także znaczącą rolę w mechanizmach zaburzeń lękowych, agresji i nadpobudliwości oraz, jak twierdzi wielu specjalistów,  ma niewątpliwy związek z depresją.

Produkty bogate w kwas foliowy: owoce cytrusowe, warzywa zielono liściaste, wątróbka, drożdże

Witamina D

Według badań przeprowadzonych dla periodyku medycznego „The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” kobiety, u których wykryto niedobór witaminy D, są dwa razy bardziej narażone na depresję niż te, które mają jej pod dostatkiem. W wyniku zbyt niskiego stężenia witaminy D w organizmie możemy czuć rozdrażnienie i niepokój, a jej znaczne niedobory mogą skutkować obniżeniem odporności, złym samopoczuciem oraz stanami depresyjnymi.

Produkty bogate w witaminę D: mleko i produkty mleczne, oleje roślinne, jajka, wątróbka, sery dojrzewające

Witamina B3

Coraz więcej specjalistów twierdzi, że za zaburzenia depresyjne może odpowiadać niedobór w organizmie witaminy B3, czyli niacyny. Wśród objawów psychiatrycznych związanych z niskim stężeniem witaminy B3 zaobserwowano m.in. amnezję, lęki, bezsenność, omamy, chroniczne zmęczenie, strach przed ludźmi, osłabienie koncentracji.

Produkty bogate w witaminę B3: ziarna słonecznika, orzechy, drożdże, mąka z pełnego przemiału, fasola, groch