Uważasz, że wszystkie tłuszcze są szkodliwe i powinno się ich unikać? To błąd! Tłuszcze to składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie wszystkie tłuszcze są szkodliwe i spowodują przyrost wagi – wręcz przeciwnie, niektóre z nich poprawiają stan zdrowia, wzmacniają odporność i dostarczają energii.
Jakie tłuszcze jeść, by zapewnić sobie zdrowie?
Tłuszcz w organizmie człowieka jest niezbędnym składnikiem, gdyż pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, np. witamin D i E, dostarcza dużych dawek energii, chroni ciało przed nadmierną utratą ciepła, jest miejscem powstawania hormonów tkankowych, ułatwia odczuwanie smaków i wiele innych. Pomimo dobroczynnej działalności tłuszczu wiele osób stara się go unikać. Dlaczego? Powodem jest jego wysoka kaloryczność. Nie oznacza to jednak, że automatycznie powinniśmy unikać wszystkich tłuszczy. Niektóre z nich są zdrowe i niezbędne do utrzymania prawidłowego funkcjonowania ciała.
Zdrowe tłuszcze
Najbardziej zdrowe są tłuszcze nienasycone zawarte przede wszystkim w rybach morskich, takich jak łosoś, dorsz czy makrela. Tłuszcze zawarte w rybach wyrównują pracę serca, chronią przed chorobami układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego, wzmacniają układ odpornościowy, chronią przed infekcjami, a także poprawiają nastrój i zapobiegają depresji.
Równie wartościowe są tłuszcze zawarte w orzechach, pestkach i warzywach.
Orzechy są świetnym źródłem kwasów omega-3, chronią przed zawałem serca i zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Sporo tłuszczów nienasyconych znajduje się także w owocach i warzywach, np. w awokado. Trzeba jednak pamiętać, że te produkty są bardzo kaloryczne i nie powinniśmy się nimi objadać. Warto je stosować jako dodatek do sałatek, musli czy kanapek.
Szkodliwe tłuszcze
Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego spożywane w nadmiarze podnoszą poziom cholesterolu, zwiększają krzepliwość krwi, podnoszą poziom ciśnienia tętniczego i prowadzą do zaburzeń rytmu serca. Znajdziemy je między innymi w maśle, śmietanie, żółtym serze, tłustym mięsie i wędlinach.
Kwasy tłuszczowe trans powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Występują w margarynach, ciastkach, frytkach czy chipsach. Są one szkodliwe dla zdrowia i podwyższają poziom złego cholesterolu.
Podsumowując – dieta bogata w zdrowe tłuszcze, które znajdziemy np. w orzechach czy oliwie poprawia stan zdrowia i samopoczucie, ogranicza odkładanie tłuszczu na ciele, a tłuszcze dodane do zbilansowanego posiłku ograniczają skoki poziomu cukru, które są odpowiedzialne za napady głodu. Zatem jeśli chcesz zapewnić sobie energię na cały dzień, wybieraj posiłki z zawartością zdrowych tłuszczy, np. kanapkę z pełnoziarnistego chleba z masłem orzechowym czy sałatkę z awokado.