Po niekorzystnej dla zdrowia zimie, warto zadbać o swój organizm i z nowymi siłami wejść w przyjemniejszą i bardziej słoneczną część roku. Najlepiej zacząć od oczyszczenia organizmu z toksyn. Brak energii, problemy z koncentracją, obniżona odporność i zmiany skórne mogą być symptomami nadmiaru szkodliwych substancji w organizmie. Szczególnie narażeni na ten rodzaj zagrożenia są ludzie stosujący niezdrową dietę, nadużywający leków i używek, oraz obcujący ze skażoną wodą i glebą. Jeśli jesteś jednym z nich, FitHero ma dla Ciebie kilka wskazówek.

Wytrwałość przede wszystkim

Cierpliwość popłaca, także podczas stosowania diety. Efektywna dieta oczyszczająca powinna trwać od 3 do 7 dni. W tym czasie należy maksymalnie zintensyfikować nasze starania i skrupulatnie przestrzegać wcześniej ustalonych założeń. Końcowy efekt jest bowiem sumą wysiłków, które włożymy przez kilka dni w nasz detoks.

Postaw na rośliny

Warzywa i owoce to doskonałe źródło witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i detoksykantów.  Duża ilość roślin w diecie wspomaga neutralizację i wydalanie toksyn. Co więcej, wiele warzyw (m.in. fasola, groch, soczewica) i owoców (porzeczki, maliny, jagody) zawiera dużo błonnika, który oczyszcza jelita ze złogów metabolicznych i przyspiesza regenerację mikroflory jelitowej.

Włącz do diety herbaty i napary z ziół

By wspomóc proces oczyszczania organizmu regularnie stosuj napary z ziół (pokrzyw, kolendry, rumianku, dziurawca czy mięty). Przydatne podczas detoksu okazują się także popularne i łatwo dostępne herbaty – w szczególności biała i zielona. Kolejną opcją jest stosowanie gotowych napojów ziołowych, które oferują rozmaite koncerny, ale wspomniane rozwiązanie ma poważny mankament – przyswajalność zawartych w nich składników może być ograniczona, dlatego warto samodzielnie sporządzać oczyszczające wywary. Ponadto, zioła można dodawać także do dań – kminek, gałka muszkatołowa i imbir nie tylko wspomagają proces detoksu, ale również nadają potrawom głębszy smak.

Zwracaj uwagę na to, co jesz i pijesz

Na czas diety bezwzględnie zrezygnuj z napojów gazowanych i zawierających dużą ilość cukru. Odstaw także kawę, czarną herbatę i alkohol. Powstrzymaj się też od słodzenia, solenia i spożywania pokarmów tłustych i żywności wysokoprzetworzonej.

Podczas diety oczyszczającej możemy natomiast pozwolić sobie na fermentowane napoje mleczne (jogurty, kefiry) i lekkostrawne zboża (ryż, proso). W czasie detoksu należy pić jak najwięcej wody – 2 litry dziennie to absolutne minimum. Duże spożycie wody pozwala na efektywne i szybkie wypłukanie toksyn z organizmu i zapobiega odwodnieniu podczas dość restrykcyjnej diety oczyszczającej.

Oto przykładowy jadłospis na pierwszy dzień detoksu:

  • Na czczo:

Wywar ze śliwek suszonych – przygotowanie: wieczór wcześniej śliwki suszone (5-10 szt.) zalać gorącą wodą

  • Śniadanie – do 1 h po przebudzeniu:

bukiet warzyw gotowanych lub duszonych (mogą być mrożone)

szklanka zielonej herbaty

  • II Śniadanie – ok 10:00-11:00:

koktajl dyniowo-gruszkowy (na bazie puree z dyni i gruszki) z łyżką lnu mielonego

  • Obiad – ok 13:00-14:00

zupa krem z buraków,

bigos jarski,

szklanka soku grejpfrutowego

  • Podwieczorek – ok 16:00-17:00

surówka z marchwi i jabłka,

szklanka naparu ziół

  • Kolacja – ok 19:00 – 20:00

kalafior gotowany, surówka z pomidorów (opcjonalnie z cebulą)

szklanka naparu ziół